31 juli 2009

Krokade pulsvärmare.


Pulsvärmare går snabbt att kroka. Naturligtvis beroende på vad för garn man vill använda.

Mönstret har jag gjort för Mirasols Miski med kroknål nr 6 och för Drops Alpacka med kroknål 5.

Till kortare pulsvärmare räcker det med ett nystan/härva av garnet. Gör man dom längre så går det naturligtvis åt mer garn.

Fast man kan ju naturligtvis använda annat garn också.

29 juli 2009

Hjärtan

Ibland vill man göra något roligt

......så jag krokade några hjärtan.

28 juli 2009

Grytlappar 2

Man kan ju inte nöja sig med de enklaste mönstren så jag tog en maska som jag kallar för Lambda-maska och använde till nästa grytlapp.22 juli 2009

Grytlappar 1

När man just har lärt sig att kroka kan det vara bra att ha något lätt att ge sig på och istället för "bara" en provlapp så passar det bra med lite grytlappar.

Så jag gjorde mönster på grytlappar

I detta mönster så använder jag räta(enkla) och aviga krokade maskor på den ena grytlappen och den andra är räta(enkla) maskor och så randat med två färger.

19 juli 2009

Grunderna i Krokning

Mitt första mönster var att beskriva grunderna i krokning.

I detta mönster så har jag med bilder beskrivit, hur man börjar med luftmaskor, gör det framgående varvet och tillbakavarvet. Dessa två moment bildar ett varv i krokning.

Så fortsätter det med enkel krokning (som jag även kallar rätmaska) och krokning av avigmaska.

Så finns det bild på hur olika ränderna blir när man byter färg i höger respektive vänstersidan.


***********************************************************

Vill man inte ha ett pappersmönster så finns det många ställen på nätet där grunderna och enkel krokning är beskrivet:

Börja kroka:
http://www.youtube.com/watch?v=UKwTomhL4O0


Notera på denna video hur man tar upp maskorna första gången för att få en fin länk-underkant och hur man tar sista maskan från och med andra varvet:
http://www.viddler.com/explore/btcrochet/videos/35/

http://www.slojdmagasinet.nu/tekniker_krokning.htm

http://svenska.yle.fi/matochfritid/hobbyartikel.php?id=2323

http://www.crochetcabana.com/specialty/tunisian.htm

För vänsterhänta:
http://www.syochsytt.se/krokning.php

***********************************************************
Nu får ni leta själva efter mer på nätet, men man behöver inte läsa allt om fiske när man söker på krokning!

Varför blev det då Krokning?

Krokning, varför nu detta?
Krokning, Tunisisk virkning, Afghansk virkning, Stickvirkning, Hakka....det är väl som vanligt, Kärt barn har många namn, och lite olika på olika språk.

Jag krokade lite i tonåren, några vantar och tossor. Något mönster var från Aktiv Hushållnings skrift "Vi virkar med kroknål". Efter det så föll det i glömska av mig.

För några år sen så letade jag lite slött på nätet och hittade en Hakka-long. Det var en kvinna i Norge som ville göra ett hakkat (krokat) täcke av 48 olika lappar med 48 olika tekniker på de olika lapparna. Hon ville dela med sig av detta och startade en hakkalong. Då jag ju visste vad hakka/krokning var för något och dessutom inte visste att det gick att göra på olika sätt, så anmälde jag mig till hakkalongen.

Tanken var att vi skulle få mönster till fyra lappar i månaden (vi fick inga nya mönster förrän vi hade visat föregående månads färdiga lappar). Lätt tänkte jag, fyra lappar i månaden skall väl inte vara någon konst.

Riktigt så lätt var det inte att hålla tiden (jag håller på med lite mer än bara krokning). Men med ett halvår över tiden så tycker jag att det gick riktigt bra i alla fall.

Så här är resultatet av mina lappar:


Så när täcket/filten var klar ville jag göra mer, lite bruksföremål...... så jag letade på nätet, det måste ju finnas där. Antingen så var det så att det faktiskt inte fanns något då jag letade, eller så lyckades jag inte att hitta något.

Det resulterade i att jag började göra mina egna mönster. Vantar, mössor, tossor, muddar, grytlappar.....
När jag höll på med mönstren så började jag också att ha kurser i krokning, jag vill ju att så många som möjligt skall få prova på denna teknik.
Jag tycker att det är en relativt enkel teknik och att det går fort att få något färdigt. Att det sen är roligt gör inte saken sämre.